Politicienii pietreni vor să-și pună statui cu chipurile lor în centrul orașului

În următoarea ședința de Consiliu Local se va supune aprobării consilierilor tema de concurs pentru realizarea unei statuii ecvestre principale și a unui ansamblu de 5 elemente conexe care să fie amplasate în rondul din centrul sensului giratoriu din fața hotelului Ceahlău.
Statuia ce va fi executată din bronz și va reprezenta un călăreț cu brațul ridicat ținând în mână cheile orașului.
Statuia din bronz nu va fi un element singular ci va fi piesa centrală a ansamblului decorativ arhitectural-sculptural care va cuprinde și cinci oșteni pedeștri.
Pentru a elimina monotonia arhitecturală, atât călărețul cât și oștenii pedeștri vor fi construiți din două elemente structural detașabile (trup și cap) pentru a se putea schimba periodic capurile în funcție de personalitățile politice care se află la conducerea municipiului Piatra Neamț. Mai precis, în funcție de componența consiliului local, soldații pedeștri vor avea chipurile liderilor de grupuri politice din consiliu iar călărețul va fi desigur edilul orașului. Excepție fac aleșii locali care ocupă interimar anumite funcții. În cazurile de interimat se vor păstra capurile foștilor titulari eliminând astfel riscul de a se se interveni foarte des asupra statuilor.
Prin acest ansamblu de statui se dorește promovarea politicienilor care conduc municipiul și responsabilizarea lor în fața societății civile.
La întocmirea caietului de sarcini pentru concursul de realizare a complexului de statui au fost discuții și pe tema sexului primarului sau a consilierilor, dar studiindu-se simbolistica sculpturală s-a ajuns la concluzia că vestimentația bărbaților călare nu diferă foarte mult de cea feminină, așadar, corpurile ansamblului pot fi utilizate indiferent de sexul celor reprezentați.
Pentru jurizarea lucrărilor înscrise în acest concurs se va constitui o comisie, în a cărei componență vor intra 7 membri: reprezentanți ai administrației publice locale, un reprezentant al Consiliului Local, un membru al Ordinului Arhitecților din România atestat de Ministerul Culturii, un membru al Uniunii Artiștilor Plastici și un istoric/critic de artă.
Concursul se va desfășura într-o singură etapă, iar la final vor fi premiate soluțiile aflate pe primele trei locuri, astfel: premiul I – 3000 euro, premiul II – 2000 euro și premiul III – 1000 euro.

T.N. – pamflet

Acesta este un pamflet și trebuie tratat ca atare.

Comentariile sunt închise

Acest site folosește cookies. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate